Inloggen

Heb je nog geen account? Registreer dan hier

Wachtwoord vergeten?

Registreer je gratis

Je wachtwoord wordt automatisch aangemaakt en verzonden naar jouw e-mailadres.

Vacatures mondhygiënist

Heb jij je diploma mondzorg op zak? Dan kan je jezelf dus nu een mondhygiënist noemen. Wil je graag aan het werk als mondhygiënist in een sfeervolle werkomgeving? Maak dan snel een profiel aan, dit is erg makkelijk. Bekijk daarna de vele openstaande vacatures voor mondhygiënisten en zoek de jobaanbieding die jij wil vervullen ertussen uit. Ten slotte hoef je alleen nog maar een motivatie op te stellen en hiermee te reageren op het zoekertje dat jou kon bekoren. Het beroep mondhygiënist is tamelijk specifiek, maar Dentjobs is dat ook! Zo zal je hier snel een leuke job vinden.

Hetzelfde geldt voor werkgevers die graag een mondhygiënist willen aanwerven. Ook zij zullen hier snel en eenvoudig nieuw talent vinden.

Vacatures voor mondhygiënist per provincie

Iedereen wil natuurlijk graag werken in zijn of haar omgeving. Gelukkig vind je op Dentjobs jobaanbiedingen per provincie in Vlaanderen.

 

Werken als mondhygiënist
De bestaansgeschiedenis van het beroep van mondhygiënist in België is eerder kort: in 2016 ging de opleiding pas van start in 2 Vlaamse hogescholen en in 2019 studeerde dus pas de eerste lichting af die dit beroep zou gaan uitoefenen. Het beroep is ontstaan om de druk op tandartsen te verlichten, aangezien mondhygiënisten vooral instaan voor preventieve mond-, tand- en gebitsverzorging. Een mondhygiënist zal namelijk allereerst en vooral preventief te werk gaan. Zo gaat hij of zij controleren op kwaaltjes, zoals tandvleesproblemen en erosie. Daarnaast zal een mondhygiënist advies geven over mondverzorging, waartoe het tandenpoetsen en het gebit reinigen behoort. Op deze manier wordt de wachttijd bij de tandarts minder lang en kan die zich meer focussen op curatieve en complexe zaken. Het beroept dient niet ter vervanging van een tandarts. Al zorgt een mondhygiënist, als gekwalificeerde zorgbeoefenaar, wel voor een belangrijke en onmisbare ondersteuning van de groep van tandartsen, aangezien zij vaak niet aan preventie toekomen door hun drukke werkschema. Mondhygiënisten kunnen dus helpen om de mondgezondheid van de bevolking te bevorderen en deze zo over het algemeen naar een hoger niveau te tillen. Hiervoor werken zij samen met tandartsen, artsen-specialisten in de stomatologie en tandarts-specialisten en volgen zij zorgplannen en werkwijzen door hen opgesteld.

Het bestaan van een mondhygiënist is dus zeker geen overbodige luxe, want naast preventieve verzorging staat hij of zij ook in voor medische handelingen op toedracht van de tandarts, zoals het verwijderen van tandsteen, en het bleken van tanden. Ook wanneer het voor preventie te laat is, kan een mondhygiënist aldus taken uitvoeren gericht op genezing.
Iemand die aan de slag gaat als mondhygiënist zal dus autonome prestaties mogen uitvoeren, zoals een evaluatie van de mondgezondheid, het inschatten van risico’s op aandoeningen en advies geven omtrent roken en voeding. Hiernaast kan hij of zij ook technische prestaties uitvoeren op voorschrift van een tandarts of arts, net zoals handelingen die de tandarts of arts in kwestie aan hem of haar toevertrouwt. Een mondhygiënist behoudt dus zijn of haar autonomie, maar zal bijkomend ook instaan voor het uitvoeren van gedelegeerde taken.

Om als mondhygiënist aan het werk te kunnen gaan, dien je een opleiding mondzorg in het hoger onderwijs te voltooien en te slagen voor de verschillende theoretische en praktische opleidingsonderdelen. Een diploma is trouwens noodzakelijk, want enkel hiermee kan een mondhygiënist in aanmerking komen voor een erkenning van één van de gemeenschappen. Na deze erkenning, krijg je vervolgens een automatisch visum van de FOD Volksgezondheid. Het is pas met zowel de erkenning als het visum in handen, dat een mondhygiënist zijn of haar beroep officieel mag uitoefenen. Naast het behalen van je diploma, dien je binnen dit beroep ook je steeds bij te werken aan de hand van bijscholingen. Je moet je kennis continu bijschaven en dit minstens 15 uren per jaar. Belangrijk is dan ook dat de titel van mondhygiënist beschermd wordt bij Koninklijk Besluit, waarin ook de kwalificatievereisten staan waaraan een beoefenaar van dit beroep moet voldoen, samen met de technische prestaties die hij of zij mag verrichten. Dit zijn onder andere de halfjaarlijkse controles en het toepassen van lasertherapie ter hoogte van de orale weefsels.

De mondhygiënist is het twaalfde beroep op het lijstje van paramedici in België. Dit zijn geen medici, maar personen die taken uitvoeren op vraag van medici en vaak ook onder hun toezicht. Anderzijds kunnen ze ook volledig autonoom werken, zonder delegatie door een tandarts of specialist. Toch is het ook belangrijk om te beseffen dat een mondhygiënist geen ‘mini-tandarts’ is: mondhygiënisten hebben een sterke expertise in preventie van mondkwalen en beschikken ook over de nodige vaardigheden om een adviserende functie op te nemen en een individu of groep de nodige voorlichting te geven. Op vlak van gezondheidspromotie is deze job in de mondgezondheid hoogstnoodzakelijk.

Mondhygiënisten in België worden vertegenwoordigd door de beroepsvereniging voor mondhygiënisten, de BBM, die werd opgericht door tien voormalige studenten. Zij vergaderen maandelijks en behartigen de belangen van Belgische mondhygiënisten. Zo organiseren zij bijvoorbeeld ook de navormingen die mondhygiënisten kunnen volgen, aangezien ze verplicht zijn tot het volgen van bijscholing om hun beroep te mogen blijven uitoefenen.

Naast de theoretische en praktische kennis die je nodig hebt bij het uitoefenen van dit beroep, zijn er ook enkele persoonlijke kwaliteiten waarover je moet beschikken. Zo dien je analytisch ingesteld te zijn. Daarnaast ben je ook praktisch ingesteld en beschik je over de nodige vaste hand. Ook een goed stel communicatieve vaardigheden mag niet ontbreken: vandaag heerst er nog steeds bij zowel heel wat kinderen als volwassenen een angst voor afspraken met mensen die in hun mond moeten werken. Je dient dus vlot in de omgang te zijn om patiënten gerust te stellen en hun angst als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen. Een mondhygiënist dient dus over heel wat kennis, competenties en kwaliteiten te beschikken om zijn of haar job naar behoren te kunnen uitoefenen.

Waar kan je werken als mondhygiënist?
Mondhygiënisten kunnen aan de slag gaan in zeer verscheidene werksituaties, afhankelijk van wat de persoon in kwestie verkiest.

Allereerst kan je als onafhankelijke en zelfstandige mondhygiënist ingeschakeld worden om de mondzorg bij kwetsbare groepen te verbeteren, zoals die van ouderen of personen met een beperking. Hiervoor zal je dus op verplaatsing moeten werken. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld naar rusthuizen of instellingen afzakt, aangezien bewoners hiervan vaak afzien van tandartsbezoeken en dus nood hebben aan een controle en eventueel genezing binnen de mond.

Daarnaast kan een mondhygiënist ook samenwerken met tandartsen of tandartsspecialisten. Zo kan je in de eerste lijn werken in een tandheelkundige praktijk of in een ziekenhuis en zo aldus de werkdruk op tandartsen verlichten. Op die manier kan je een grote hulp betekenen in regio’s die lijden onder een tandartsentekort. Hiernaast kan een mondhygiënist ook op andere locaties aan de slag, waar ze belangrijke taken kunnen vervullen. Dit kan in centra voor leerlingenbegeleiding, asielcentra, ziekenhuizen, voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg, voorzieningen voor personen met een beperking, etc.

Een specifieke werkplek waar het werk van mondhygiënisten echt onmisbaar blijkt, zijn trouwens de woonzorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen. Studies hebben aangetoond dat deze kwetsbare groep vaak jaren niet bij de tandarts belandt. Deze mensen kunnen zich moeilijk verplaatsen en zien dit bovendien vaak als niet-prioritair. Hierdoor wachten zij vaak te lang wanneer een probleem zich voordoet en is dit soms al drastisch geëvolueerd eer ze hulp zoeken. Jij kan dit als mondhygiënist vermijden.

Hoe vind je werk als mondhygiënist?
Ben jij nog op zoek naar een job als mondhygiënist in Vlaanderen? Dan heb je geluk: op ons platform ben je hiervoor namelijk aan het juiste adres. Heel wat werkgevers uit Vlaanderen plaatsen vacatures op onze website, neem dus zeker even een kijkje en ontdek of er voor jou wat tussen zit.

Stuit je tijdens het uitkammen van de vele vacatures op de job van je dromen? Grijp dan je kans en solliciteer. Wij maakten het alvast extra makkelijk voor jou, zodat dit zeker geen stress met zich meebrengt. Je kan bij ons namelijk solliciteren op een heel eenvoudige manier: gewoon online vanuit je luie zetel of van achter je bureau. Je maakt gewoon een profiel aan op Dentjobs en creëert een originele brief of je kan rechtstreeks een mailtje sturen naar je nieuwe potentiële werkgever of deze opbellen.

Zet je beste beentje voor, laat zien wie je bent en wat je kunt en zorg dat je opvalt. Plaats hiervoor zeker jouw CV op je profiel! Wie weet komt er binnenkort wel een mooie opportuniteit jouw kant op.

Ben je op zoek naar een mondhygiënist?
Is er in jouw tandartsenpraktijk of instelling nog een plekje over voor een mondhygiënist? Aarzel dan niet langer en plaats een vacature op ons platform. Dagelijks krijgen we heel wat jobzoekers over de vloer, wat de kans voor jou op het vinden van de perfecte kandidaat aanzienlijk groter maakt.

Wees nauwkeurig in je jobomschrijving: som de benodigde kwaliteiten en vaardigheden precies op en schets op die manier een volledig profiel. Zorg ervoor dat kandidaten meteen kunnen zien naar wie jij op zoek bent en zorg er zo voor dat enkel geschikte profielen zich voor de openstaande functie aanmelden.

Kandidaten kunnen eenvoudig contact met jou opnemen en jou een online motivatiebrief sturen. Reageer op zijn of haar sollicitatie of beantwoord het mailtje in kwestie en wie weet schud je binnenkort wel jouw nieuwe mondhygiënist de hand.